Τα Γηπεδάκια Μπάσκετ

Πρώτη προβολή: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 19.00, στην ΕΡΤ2

Ντρίμπλες και πασούλες, σκριναρίσματα και βήματα, ασίστ και σουταρίσματα που καταλήγουν σε δοξασμένα καλάθια ή πεθαίνουν άδοξα πάνω στο στεφάνι. Νερό απ’ το λάστιχο, στοιχήματα, φωνές, τσακωμοί, ιδρώτας, ελεύθερο παιχνίδι, παιχνίδι ωραίο -εκεί έξω, με σκέπαστρο τον αττικό ουρανό…
Το ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης αποτίνει φόρο τιμής στα «Γηπεδάκια Μπάσκετ» της Αθήνας, κυρίως τα ανοιχτά, αυτά που γέννησαν και γεννούν τις «ντριμ τιμ» της αθηναϊκής γειτονιάς, των Αμπελοκήπων, των Σεπολίων, των Ελληνορώσων, του Παγκρατίου, των Πατησίων…
Ο κεντρικός Φωκιανός, το γήπεδο «στους ουρανοξύστες», ο παραθαλάσσιος Φοίνικας, ο Τρίτωνας, απ’ όπου ξεπήδησε το φαινόμενο Greek Freak, τα γηπεδάκια στη Βλάχου & Εφταλιώτη, που «έθρεψαν» τον Θοδωρή Παπαλουκά, το γήπεδο στην Λ. Αλεξάνδρας, το σκηνικό του οποίου αποπνέει έντονα streetball vibes δυτικών μητροπόλεων, είναι λίγες απ’ τις στάσεις του φακού και των αφηγητών.
Πώς ξεκίνησε το ελληνικό μπάσκετ και τι συνέβαινε τα χρόνια πριν οι «ήρωες του ’87» δώσουν το σύνθημα να ξεχυθούν οι νέες γενιές στις συνοικιακές μπασκέτες; Ο αστικός μύθος που θέλει το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ να παίζεται με δυο καρέκλες γυρισμένες ανάποδα σε κάποια αλάνα της πόλης ελέγχεται ως προς την εγκυρότητά του… Εκείνο που θεωρείται βέβαιο, είναι πως η Ελλάδα υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Όσο για τον πρώτο πραγματικά μεγάλο σταθμό της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, αυτός θα πρέπει να θεωρείται η 4η Απριλίου του 1968, όταν η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης μπροστά σε 80.000 θεατές στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αριθμός πρωτόγνωρος για τα δεδομένα της εποχής και του αθλήματος.
Στο επεισόδιο «Τα Γηπεδάκια Μπάσκετ» καταγράφεται η έκρηξη που γνωρίζει το σπορ απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ’80 με την ιστορική κατάκτηση του Χρυσού στο Ευρωμπάσκετ του ’87 από τη θρυλική ομάδα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου, Καμπούρη και λοιπών αξέχαστων παικτών. Έκτοτε το μπάσκετ γίνεται «εθνικό μας άθλημα», σε ένα φαινόμενο περισσότερο κοινωνικό απ’ ό,τι αθλητικό. «Παιδιά της γειτονιάς» πήραν το Ευρωπαϊκό, πράγμα που φαίνεται πως λειτούργησε τονωτικά για την «αυτοπεποίθηση του Έλληνα», ο οποίος ως τότε έβλεπε τη «μακρινή» Ευρώπη με δέος. Την αίγλη του αθλήματος θα κρατήσει ζωντανή και η δεύτερη γενιά κορυφαίων καλαθοσφαιριστών: Σπανούλης και Παπαλουκάς χαρίζουν συγκλονιστικές στιγμές στο ελληνικό μπάσκετ το 2005-2006 εμπνέοντας αμέτρητους νέους πιτσιρικάδες να βγουν στα «μπασκετάκια» της γειτονιάς.
Έμπνευση που μέχρι σήμερα συνεχίζει να τροφοδοτεί ο τεράστιος Γιάννης Αντετοκούνμπο με την εκπληκτική πορεία στο NBA.
Έτος:
2021
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Γιάννης Χαριτίδης
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC Β’ Κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Μαρία Κοντοπίδη Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού - Στέφανος Ελπιζιώτης Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Ιωάννης Αδρακτάς (Ερασιτέχνης Μπασκετμπολίστας), Ιωάννης Αναστασόπουλος (Ερασιτέχνης Αθλητής), Χριστίνα Βραχάλη (Δημοσιογράφος), Παναγιώτης Γιαννάκης, Αρμάντο Γκέζος, Γιώργος Γκιζάνης, Γιώργος Καλαφατάκης (Προπονητής Μπάσκετ), Κίμωνας Κοκορόγιαννης (Πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής Ολυμπιακού), Γιώργος Κοσσυφάκης (Ερασιτέχνης Παίκτης – Ηθοποιός), Παναγιώτης Μανέτας, Ηλίας Πιπίνης (Ιδιωτικός Υπάλληλος), Παντελής Μούργος, Δώρα Παντέλη (Αναλύτρια Μπάσκετ), Δημήτρης Παπανικολάου (Πρώην Καλαθοσφαιριστής), Βαγγέλης Πρινέας (Προπονητής Μπάσκετ), Βασίλης Σκουντής (Δημοσιογράφος), Κωνσταντίνος Σορώτος (Προπονήτης), Θοδωρής Τσίγκανος, Γιάννης Φιλέρης (Δημοσιογράφος), Γιώργος Φλώρος (Προπονητής Μπάσκετ)