Τα Γλυπτά της Αθήνας

Πρώτη προβολή: Κυριακή 27 Ιουνίου στις 19.00 από την ΕΡΤ2
Τα συναντάμε καθημερινά διασχίζοντας την πόλη. Κάποια θα μπορούσαν χωρίς ίχνος υπερβολής να χαρακτηριστούν «αριστουργήματα», αλλά κατατάσσονται στα πλέον συνήθη και ταπεινά. Ο λόγος για τα γλυπτά της Αθήνας, που κοσμούν πάρκα, πεζοδρόμια και πλατείες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής και συλλογικής μας μνήμης. Μια μνήμη που δεν αφορά μόνο στο παρελθόν αλλά συνδιαλέγεται σταθερά με το παρόν μας, την ταυτότητά μας και το πνεύμα της πόλης.
Τι σηματοδοτούν διάσημα και λιγότερο γνωστά σμιλεύματα στο δημόσιο χώρο, ποια τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα και οι τύποι γλυπτών ανάλογα με τις εποχές και τις επικρατούσες αντιλήψεις για την Ελλάδα και την Αθήνα, ποιοι γλύπτες άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο αστικό τοπίο και ποια έργα έγιναν ευρέως αναγνωρίσιμα τοπόσημα;
Το επεισόδιο «Τα γλυπτά της Αθήνας» της σειράς Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης θέτει στο επίκεντρό του τη δημόσια, υπαίθρια, αθηναϊκή «γλυπτοθήκη» αναδεικνύοντας τα χνάρια της πολιτισμικής κληρονομιάς της από τα οθωνικά χρόνια στο Μεσοπόλεμο κι από εκεί στη μεταπολεμική περίοδο και τη Μεταπολίτευση. Από την «Αδελφότητα Μαρμαρογλύφων» ως τους Ζογγολόπουλο και Βαρώτσο και από τους αδριάντες και τις προτομές ως τα γλυπτά μοντέρνας τέχνης (ακριβοθώρητα θα έλεγε κανείς στο κλεινόν μας άστυ), αγάλματα, συμπλέγματα και γλυπτά αφηγούνται με το δικό τους σιωπηλό τρόπο γεγονότα, πρόσωπα και ιδέες που διαμόρφωσαν την ιστορία της.
Η «Λεωφόρος των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως, ο Ξυλοθραύστης, ο Μικρός Ψαράς κι ο Θεριστής του Ζαππείου, η περιπέτεια των Μουσών της Ομόνοιας, το σύμπλεγμα του Θησέα στην πλατεία Βικτωρίας, τα γλυπτά της Φωκίωνος Νέγρη, το άγαλμα του Βενιζέλου στη Βασιλίσσης Σοφίας, ο Δρομέας στο Χίλτον είναι μερικοί από τους αμίλητους μεν, «λαλίστατους» δε πρωταγωνιστές του επεισοδίου, που αποκαλύπτουν τις γνωστές και άγνωστες ιστορίες τους θέτοντας χωρίς φωνασκίες το ερώτημα «τι τέχνη χρειάζεται στους δημόσιους χώρους» και καλώντας μας να στοχαστούμε πάνω σ’ αυτό.
Έτος:
2021
Σενάριο.Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC Β’ Κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος Ηχοληψία: Ξενοφών Κοντόπουλος Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή Επιστημονική σύμβουλος: Ζέττα Αντωνοπούλου Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού - Στέφανος Ελπιζιώτης Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Ζέττα Αντωνοπούλου (Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Δήμος Αθηναίων - Τμ. Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Νίκος Θεοδωρίδης (Πρόεδρος Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου), Χάρις Κανελλοπούλου (Δρ. Ιστορικός Τέχνης), Κατερίνα Κοσκινά (Δρ. Ιστορίας της Τέχνης - Επιμελήτρια Εκθέσεων), Χριστίνα Κουλούρη (Καθηγήτρια Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αφροδίτη Λίτη (Γλύπτρια - Καθηγήτρια ΑΣΚΤ), Βασίλης Μαρκάκης (Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης), Τάσης Παπαϊωάννου (Αρχιτέκτων - Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Δημήτρης Παυλόπουλος (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ)