Τουριστική Έκρηξη

Πρώτη προβολή: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 19.00, στην ΕΡΤ2

Όσο και αν δυσκολεύεται να φανταστεί κανείς σήμερα την εποχή που ένα ταξίδι στην Αθήνα αποτελούσε μια πολύμηνη περιπέτεια για τους λίγους τολμηρούς της ευρωπαϊκής ελίτ, αυτή η εποχή υπήρξε. Και κάπου εκεί, χαμένη στη σκόνη και την αχλή των αιώνων, ίσως μπορούσε να εντοπίσει κανείς την άκρη του νήματος της γέννησης του τουρισμού.
Στο επεισόδιο «Τουριστική έκρηξη» η κάμερα του Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης αναζητεί και καταγράφει τους μεγάλους σταθμούς στην εξέλιξη του τουριστικού φαινομένου, εξετάζοντας την πλούσια περίοδο που απλώνεται μεταξύ δύο κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων στην Αθήνα: των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Το τηλεοπτικό ταξίδι ξεκινά από το Grand Tour και τους ξένους περιηγητές του 19ου οι οποίοι -περνώντας «απ’ τα σαράντα κύματα»- φθάνουν εδώ αναζητώντας το αρχαιοελληνικό κλέος. Αν το βρίσκουν τελικά, είναι άλλο θέμα βέβαια. Φωτίζεται ακόμη η εμφάνιση του πρώτου μεγάλου αθηναϊκού ξενοδοχείου, του Μεγάλη Βρετάννια, αλλά και το άνοιγμα του πρώτου ξένου πρακτορείου, του αγγλικού Thomas Cook, καθώς σφραγίζουν τις εξελίξεις ενός αιώνα που κλείνει με την πρώτη -άκρως επιτυχημένη για τα δεδομένα της εποχής- Ολυμπιάδα.
Οι φίλες και οι φίλοι της σειράς ταξιδεύουν επίσης νοερά στα προπολεμικά θέρετρα και τις ελληνικές λουτροπόλεις, όπως το Λουτράκι. Παρακολουθούν στα χρόνια του Μεσοπόλεμου τις αρχικές κρατικές απόπειρες θεσμικής οργάνωσης του τουριστικού πεδίου και τη γέννηση του ΕΟΤ, που με την επανίδρυσή του μεταπολεμικά θα σφραγίσει την ιστορία του ελληνικού τουρισμού.
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα σημάνει μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας. Πόσο κομβικό θα αποδειχτεί στο σημείο αυτό το σχέδιο Μάρσαλ, ώστε να οδηγηθούμε σε ό,τι καλείται «τουριστική έκρηξη» των μεταπολεμικών δεκαετιών, και πότε ο τουρισμός παύει να είναι προνόμιο των ανώτερων στρωμάτων και γίνεται μαζικός;
Στο επίκεντρο των αφηγήσεων των καλεσμένων μπαίνουν -εκτός από τις πολιτικές που υιοθετούνται- η ίδρυση του κρατικού αερομεταφορέα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το ξενοδοχειακό φαινόμενο «Ξενία», αλλά και καλλιτεχνικοί θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Αθηνών.
Οι εκλεκτοί καλεσμένοι και οι καλεσμένες εξιστορούν ακόμη όσα σημαντικά για τον τουρισμό εκτυλίσσονται την περίοδο της Μεταπολίτευσης, πώς επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη αλλά και κίνηση της Αθήνας και της Ελλάδας οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και ποια είναι τα στοιχήματα για το μέλλον.
Έτος:
2022
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC Β’ Κάμερα: Νίκος Ζιώγας Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης Δημοσιογραφική Έρευνα: Χριστίνα Τσαμουρά Σύνταξη - Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Μαρία Κοντοπίδη - Νίνα Ευσταθιάδου Οργάνωση Παραγωγής: Νάσα Χατζή - Στέφανος Ελπιζιώτης Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Γιάννης Αίσωπος (Καθηγητής - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιο Πατρών), Ειρήνη Βασιλοπούλου (Πρόεδρος του ξενοδοχείου St George Lycabettus Hotel), Άγγελος Βλάχος (Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης), Ιωάννα Δρέττα (CEO Marketing Greece), Μαργαρίτα Δρίτσα (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου - Ιστορικός), Γιοχάννα Καλαφούτη (Αεροσυνοδός Ολυμπιακής Αεροπορίας - ΕΚΠΑ), Κώστας Κατσιγιάννης (Πολιτικός Μηχανικός - Πρώην Γενικός Διευθυντής ΕΟΤ), Αγγελική Μανιάτη (Διπλωματούχος Ξεναγός), Δημήτρης Μανωλάκης (Σερβιτόρος - Μέτοχος Εστιατορίου Πλάτανος), Μιχάλης Νικολακάκης (Δρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ανδρέας Παπαθεοδώρου (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου), Χάρης Πέτρου (Τουριστικό Γραφείο), Δημήτρης Φραγκάκης (Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ)