Στέκια Προσφύγων και Μεταναστών

Η Αθήνα ως σύγχρονη πρωτεύουσα είναι ένα σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών και πολιτισμών. H κάμερα της εκπομπής συναντάει όσους ζούνε σε αυτήν την πόλη, ανεξαρτήτως εθνικότητας και καταγράφει μια σκληρή πραγματικότητα που, παρόλη την βαρβαρότητα της, αποπνέει τρυφερότητα και αγάπη. Συνάνθρωποι μας που βιώνουν κοινωνικό ή οικονομικό αποκλεισμό, στερημένοι από βασικά αγαθά και στοιχειώδεις υπηρεσίες, επιβιώνουν ποικιλοτρόπως στο “περιθώριο” της πόλης. Μόνο που πλέον το “περιθώριο” βρίσκεται αναπόφευκτα στο ¨κέντρο¨ και ο κόσμος διαρκώς και αναπόφευκτα αλλάζει. Και εμείς, αλλάζουμε μαζί του, αφήνοντας πίσω μας στεροτυπικές εικόνες και επικοινωνιακά κλισέ του συρμού. Το θέμα του επεισοδίου θα μπορούσε κάλιστα να είναι η λαχτάρα για τη ζωή.
Από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και από τον Καύκασο στην Αιθιοπία και το Σουδάν οι αποστάσεις είναι μερικά οικοδομικά τετράγωνα και με ένα λεωφορείο της γραμμής στην πόλη της Αθήνας μπορείς πλέον να διασχίσεις τον πλανήτη γη.
Ξενώνες, ιατρεία, αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας, στέκια αλληλεγγύης και συνάντησης αλλά και τα στέκια του καθημερινού πολιτισμού, μπακάλικα και κουρεία, εστιατόρια, ψιλικατζίδικα και τηλεφωνεία. O σκηνοθέτης αφουγκράζεται πρόσφυγες που απειλείται η ζωή τους, μετανάστες, τόσο νόμιμα διαμένοντες στη χώρα όσο και χωρίς χαρτιά αλλά και τα παδιά των μεταναστών που έχουν μεγαλώσει ή γεννηθεί στην Ελλάδα, έχοντας την συνδρομή ελλήνων αλληλέγγυων.
Ένας σκληρός και απάνθρωπος αλλά εξίσου τρυφερός και ανθρώπινος κόσμος. Ο κόσμος ο δικός μας.
Έτος:
2015
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Νίκος Τριανταφυλλίδης
Παραγωγή:
ΝΕΡΙΤ
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Συντελεστές:
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη Επεισόδιο : ΣΤΕΚΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Μουσική Σήματος: Blaine L. Reininger Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος Δημοσιογραφική Έρευνα: Χρήστος Σαρρής, Νίκος Τριανταφυλλίδης Δημόσιες Σχέσεις - Γραφείο Τύπου : Χρύσα Οικονομοπούλου Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης Εκτέλεση Παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Σαρρής Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου Διεύθυνση Φωτογραφίας : Claudio Bolivar Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης Μια παραγωγή της ΕΡΤ Α.Ε. Διάρκεια Επεισοδίου 50’
Συμμετέχουν:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΦΟΥΤΑ, JUELA SULEJMANAJ, ΕΡΝΤΑ ΠΡΕΝΤΣΙ και ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ από την οργάνωση Generation 2.0 , οι ΣΑΛΩΜΗ ΓΚΟΥΛΑΞΙΔΟΥ και AVTANDI ZABAKHIDZE από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καύκασος”, οι ΑΜΑΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗ, ΛΟΥΙΣ ΧΟΣΕ ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ και ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ από το “Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο”, οι AHMED MASUK, NANNU HOSSIAN, SYED RASEL HOUSSAIN και JAHIR DAKUA από την Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο του Μπαγκλαντές, οι ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΕΝΤΖΙΟΥ, YASSEY SAID και ΣΙΝΑ ΚΟΥΣΑΒΑ από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Προσφύγων “Ηώς”, οι ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και MARIA INES GARNICA-OLIVER από την “ASCLAYE”, ο ΑΝΤΥΠΑΣ ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ, Πρόεδρος ΜΚΟ “PRAXIS”, ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ, Πρόεδρος “ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” και ο DANEL BALKEW, Πρόεδρος Αιθιοπικής Κοινότητας Ελλάδας.