Στου Ψυρρή

Πρώτη προβολή: Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, στις 19.00, στην ΕΡΤ2
Η μικρή συνοικία του Ψυρρή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι μια από τις παλαιότερες της πόλης. Γνωστή για τα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια της -με τον ακανόνιστο ιστό του μεσαιωνικού οικισμού- η γειτονιά του Ψυρρή σήμερα αποτελεί τουριστικό hot spot και ζώνη ψυχαγωγίας γεμάτη ταβέρνες, τσιπουράδικα, γλυκατζίδικα και μπαρ.
Δεν ήταν πάντα έτσι βέβαια. Μέσα από αφηγήσεις παλιών κατοίκων, ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν χρόνια στην περιοχή, αλλά και ιστορικών, αρχαιολόγων, φιλολόγων, ξεναγών, το επεισόδιο του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ-Ιστορίες της πόλης «Στου Ψυρρή» καταγράφει το μωσαϊκό ψυχογράφημα μιας συνοικίας με μακραίωνη ιστορία που έχει αλλάξει αμέτρητα πρόσωπα στο χρόνο.
Από «εσχατιά της κατοικημένης πόλης», μέρος απόμερο με τάφους και εργαστήρια, που υπήρξε κατά την αρχαιότητα, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας φαίνεται πλέον να έχει συνδεθεί με την οικονομία φιλοξενώντας τα λεγόμενα «γύφτικα» σιδεράδικα.
Στη μετεπαναστατική περίοδο ονοματοδοτείται η κεντρική πλατεία της, η περίφημη πλατεία Ηρώων, ίσως επειδή υπήρξε πράγματι τόπος συνάντησης κάποιων εκ των πάλαι ποτέ ηρώων του ’21, που πλέον ψάχνουν τρόπους για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Διόλου απίθανο μάλιστα οι ξεχασμένοι από το νεοσύστατο κράτος επαναστάτες να ήταν οι «πατεράδες» των διαβόητων κουτσαβάκηδων και των μόρτηδων της εποχής της χολέρας, που θα χαρακτηρίσουν εν συνεχεία με τη δράση τους τη συνοικία.
Όμως η γειτονιά του Ψυρρή δεν θα πάψει να αναπτύσσεται μέσα από τα μαστόρια της, τους τεχνίτες της και τους ανθρώπους του μόχθου που τη συντηρούν. Και θα βρεθεί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, να σφύζει από βιοτεχνίες: ένα πολύβουο κέντρο παραγωγής ελληνικού παπουτσιού και τσάντας με δεκάδες υποδηματοποιεία, τακουνοποιεία, δερματάδικα σε λειτουργία ολημερίς.
Πώς ήτανε να ζεις τότε στην καρδιά της Αθήνας, πότε και πώς τελειώνει εκείνη η παραγωγική εποχή για να δώσει τη θέση της σταδιακά στην «ψαγμένη διασκεδαστούπολη» όπου όλοι έχουμε πιει ένα ποτηράκι, πώς είναι σήμερα οι μέρες και οι νύχτες στου Ψυρρή, ποια ίχνη αποκαλύπτουν το παρελθόν της στον επισκέπτη;
Μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων, τα πλάνα της κάμερας και το αρχειακό υλικό του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ-Ιστορίες της πόλης το τηλεοπτικό κοινό περιπλανιέται στο χθες και το σήμερα μιας γειτονιάς σημαντικής και εγκάρδιας, σπουδαία εκκλησία της οποίας έγινε άλλωστε το καταφύγιο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όταν δεν είχε να πληρώσει το νοίκι του στην υπόλοιπη Αθήνα.
Έτος:
2022
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC Β’ Κάμερα: Θάνος Τσάντας Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος Ηχοληψία: Βασίλης Ζαμπίκος Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης Δημοσιογραφική Έρευνα: Χριστίνα Τσαμουρά Σύνταξη - Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Μαρία Κοντοπίδη - Νίνα Ευσταθιάδου Οργάνωση Παραγωγής: Νάσα Χατζή - Στέφανος Ελπιζιώτης Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Αβραμίδου Νατάσσα (Φιλόλογος - Διπλωματούχος ξεναγός), Αθανασόπουλος Ιωάννης (Έπιπλα - Επισκευές «Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος»), Γκλαβάρα Μαρία (Ιδιοκτήτρια «Ελιξίριον»), Γουλιάμη Αθηνά (Συντηρήτρια), Γρατσία Ειρήνη (Αρχαιολόγος - συντονίστρια Monumenta), Γρηγορίου Λευτέρης (Μουσικός «Τα κρουστά της Τάκη»), Ελευθεράκη Ελευθερία (Συντηρήτρια), Θωμάς Κωνσταντίνος (Ιδιοκτήτης «Thomas Shoes»), Καρανάσου Κωνσταντίνα (Ιδιοκτήτρια «Κ. Καρανάσου & ΣΙΑ Ε.Ε.»), Καραντάνης Κωνσταντίνος (Crust), Κεσίσογλου Γεωργία (Το κουδουνάκι), Κλέμη Αθανασία (Το κουδουνάκι), Κολιοπούλου Σταυρούλα (Κάτοικος Ψυρρή), Λυγκώνης Χρήστος (Έμπορος), Μανιάτη Αγγελική (Διπλωματούχος ξεναγός – Ιστορικός), Μηναδάκη Κατερίνα (Βιοτέχνης), Μοσχάκης Παναγιώτης (Ιδιοκτήτης «Moschakis Handmade»), Μοσχάκης Ευάγγελος (Υποδηματοποιός – Βιοτέχνης), Μπόλης Γιάννης (Ιστορικός της τέχνης), Παπαδημόπουλος Πάνος (Crust), Σαρηπανίδης Αλέξανδρος (Ηθοποιός – Μπάρμαν), Σκουμπουρδή Άρτεμις (Ξεναγός – Συγγραφέας), Σουλιώτης Νικόλαος (Ερευνητής Β' ΕΚΚΕ), Σωτηροπούλου Μαντώ (Συντηρήτρια), Τζεμπελίκος Ιωάννης (Κάτοικος Ψυρρή)