Τα καφενεία επαρχιωτών

«Είμαι συνεπαρμένος από το ότι η μυρωδιά και η γεύση μιας απλής κούπας καφέ μπορεί να συνδέσει ανθρώπους και να δημιουργήσει μια κοινωνία»
Howard Schultz, επιχειρηματίας
Στο πλάι των αθηναϊκών δρόμων ξεφυτρώνουν οι μικρές επαρχιακές πατρίδες. Είναι τα καφενεία επαρχιωτών που στέκουν περήφανα για να υποδεχτούν τους θαμώνες τους. Οι χώροι αυτοί δημιουργήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για να ανακουφίσουν τη νοσταλγία από την έλλειψή της πατρίδας και να ενώσουν εσωτερικούς μετανάστες και ντόπιους. Έτσι μέσα από τα καφενεία οι θαμώνες τους δημιουργούν μεταξύ τους εκλεκτικές συγγένειες και ισχυρούς δεσμούς φιλίας.
Εδώ ο ένας ξέρει τον άλλον με το μικρό του όνομα. Ο καθένας έχει την δική του θέση σε αυτό το ξεχωριστό θεωρείο! Τα καφενεία αποτελούν κάτι σαν την μικρή Βουλή στην ημερήσια διάταξη της οποίας κυριαρχούν φλέγοντα θέματα: Ποδόσφαιρο, πολιτική, νέα της γειτονιάς, καλαμπούρια. Πιθανή απουσία των «συμμετεχόντων» δημιουργεί ανησυχία στην αρχή και ενεργοποιεί έναν συναγερμό αληθινού ενδιαφέροντος, στην συνέχεια.
Κάθε καφενείο που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διαθέτει τράπουλα και τάβλι. Ακόμη, τον καφέ πρέπει να διαδέχεται το τσίπουρο και ο εκλεκτός μεζές. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου σε ξέρει, σε αποδέχεται και σε υποδέχεται καθημερινά στην φιλόξενη φωλιά του. Είναι ο άνθρωπος της γειτονιάς και ένα από τα απόλυτα σημεία αναφοράς της αφού ξέρει όσο κανένας άλλος ποιες κουβέντες μαλακώνουν την καρδιά και ποιες πράξεις ενισχύουν την αληθινή επικοινωνία. Έτσι, τα μικρά καθημερινά γλέντια και τα αλληλο- κεράσματα είναι αυτονόητα εντός του χώρου.
Τα καφενεία επαρχιωτών φέρνουν την Κρήτη στην Αγία Βαρβάρα, την Ικαρία στον Πειραιά, την Κορωνίδα στην Κυψέλη και πολλές ακόμη επαρχιακές πόλεις στα Εξάρχεια.
Έτος:
2019
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Δώρα Μασκλαβάνου
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου Ηχοληψία : Γιάννης Αντύπας Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης, Χρυσηίδα Τριανταφύλλου Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Βαγγέλης Αθανασίου, Μιχάλης Αλεβίζος, Θοδωρής Βεκιάρης, Δημήτρης Γιαννακάς , Παναγιώτης Γκάτσος, Τάσος Γκιόρτος, Παναγιώτης Καραγιάννης, Νίκος Κραουνάκης, Μανώλης Κλάδος, Γιώργος Κόλλιας, ΚωνστΆΝΤΥΣ, Μάκης, Μιχάλης Μανωλάς, Παναγιώτης Μπολίλας, Στέλιος Μπακιρτζής, Βαγγέλης Γεωργιάδης, Γιάννης Μυλωνάς, Νίκος Ξαγαράς, Γιώργος Ξαγοράρης, Γιώργης Παπαδάκης , Μανώλης Πατεράκης, Μανούσος Πλυμάκης, Παντελής Πρεντάκης, Γρηγόρης Ρούτσης, Νίκος Σταματίου, Γιώργος Σαλίβερος, Αντώνης Τσακούμης , Περικλής Τσινογιώργος , Αντώνης Τσιοπελάκος , Στέλιος Τσισκάκης , Οδυσσέας Φερεντίνος , Στέλιος Χατζάκης, Ιωσήφ Χατζηαντωνίου