Αθήνα η Πολυταγουδισμένη

Πρώτη προβολή: Κυριακή 16 Μαΐου στις 19.00 από την ΕΡΤ2
Αμέτρητα τα τραγούδια που φτιάχτηκαν για την Αθήνα, τραγούδια-καθρέφτες των πολλαπλών προσώπων μιας πόλης σε διαρκή εξέλιξη απ’ τις αρχές του 20ού ως τις μέρες μας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μόνο σε δίσκους των 45 στροφών υπάρχουν γραμμένα πάνω από 50 τραγούδια που περιλαμβάνουν τη λέξη Αθήνα στον τίτλο τους.
Το ρόλο που παίζει η πόλη στην τέχνη αλλά και το πώς εκλαμβάνεται από μουσικούς, συνθέτες, τραγουδοποιούς η ελληνική πρωτεύουσα και οι αλλαγές που συντελούνται σ’ αυτή μέσα στις δεκαετίες καταγράφει το επεισόδιο του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ «Αθήνα, η πολυτραγουδισμένη». Ένα μουσικό σεργιάνι στο χρόνο και στην πόλη, στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές της μέσα από αγαπημένους στίχους και μελωδίες σε ένα επεισόδιο που σιγοτραγουδιέται απ’ την αρχή μέχρι το τέλος του.
Η εξερεύνηση ξεκινάει από τη δεκαετία του ’30, με τις ειδυλλιακές περιγραφές της και το γλαφυρό της ύφος, και φτάνει ως τις πιο «θυμωμένες» μέρες μας. Η Αθήνα τραγουδιέται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τον Γούναρη και τους παλιούς καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού, τους μεγάλους λαϊκούς ερμηνευτές και τους ρεμπέτες… Τη βρίσκεις στις καντάδες, τα σκετσοτράγουδα και το επιθεωρησιακό τραγούδι… Τη συναντάς στον Χατζιδάκι, τον Λουκιανό, τους Κραουνάκη-Νικολακοπούλου, τον Φοίβο Δεληβοριά, αλλά και τους μουσικούς της ραπ, του χιπ χοπ και της τραπ.
Άλλοτε με πρόθεση υμνητική, ωραιοποιημένη και νοσταλγική κι άλλοτε με διάθεση ερωτική, καυστική, σκωπτική ή επιθετική, αυτή η πόλη μοιάζει να πρωταγωνιστεί όλες τις εποχές και όλα τα μουσικά είδη.
Έτος:
2021
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC Β’ Κάμερα: Θάνος Τσάντας Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού - Στέφανος Ελπιζιώτης Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Φοίβος Δεληβοριάς (Τραγουδοποιός), Άγγελος Κράλλης (Εικαστικός), Σταμάτης Κραουνάκης (Συνθέτης - Τραγουδοποιός), Δημήτρης Μανιάτης (Δημοσιογράφος - Συγγραφέας), Κώστας Μπαλαχούτης (Συγγραφέας - Στιχουργός), Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης (Συγγραφέας), Δαυίδ Ναχμίας (Δημοσιογράφος), Μαριλένα Πατεράκη (Αρχιτέκτονας - Υ.Δ. Ιστορίας/Γεωγραφίας), Σιδερής Πρίντεζης (Μουσικός Παραγωγός), Γιώργος Τσάμπρας (Δημοσιογράφος), Cypher Pool (Music and Visual Artist), Taki Tsan (Rapper - Tattoo Artist)