Το Βαριετέ / από την μάντρα του Αττίκ στο αναψυκτήριο

“Το βαριετέ: Ένα είδος ψυχαγωγίας που πάντα προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην θεατρική παραδοξολογία και το αλλόκοτο θέαμα, ανάμεσα στην τέχνη και την αφέλεια”
Κώστας Μυλωνάς, Συνθέτης – Συγγραφέας
Στις αρχές του 20ου αιώνα ένα νέο είδος θεάματος κάνει την εμφάνισή του με το φιλοθεάμον κοινό να το υποδέχεται ένθερμα και εγκάρδια.
Το βαριετέ που είλκυε την καταγωγή του από τους θιάσους της Ευρώπης προσαρμόστηκε με επιτυχία στα δεδομένα της εποχής, της ελληνικής πραγματικότητας και στην δίψα του κοινού που ελλείψει του άρτου διψούσε για θεάματα!
Από τα Παριλίσσια θέατρα ως την μάντρα του Αττίκ και από την Όαση, στο Άλσος, το Green Park και το Άκρον οι σκηνές αυτές λειτουργούσαν ως κυψέλες χαράς και πηγαίας αυθεντικής διασκέδασης. Η δομή του παρεχόμενου θεάματος στηριζόταν στην ποικιλία με βασική «πρώτη ύλη» τον χορό, το τραγούδι και την εύστοχη κοινωνική σάτιρα.
Οι τελετάρχες των βαριετέ δεν ήταν άλλοι από τους κονφερανσιέ που σαν άλλοι «θαυματοποιοί» ενορχήστρωναν ένα ετερόκλητο φαντασμαγορικό θέαμα σε μία ενιαία μαγική παρέλαση ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργών, ηθοποιών, χορευτών και επίδοξων ταλέντων που ξεπηδούσαν από το θεατρικό σανίδι και προσέφεραν έναντι χαμηλού αντιτίμου μια φθηνή αλλά ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας.
Τα βαριετέ και μετέπειτα λαϊκά αναψυκτήρια όριζαν τις αισθητικές καταγραφές μιας Ελλάδας που έκλεινε το μάτι στα δεινά της, την εκδίκηση του μέσου Έλληνα που απολάμβανε τα ινδάλματα της εποχής πίνοντας την πορτοκαλάδα του με την οικογένειά του σε έναν υπαίθριο «αταξικό χώρο» πλήρως απογυμνωμένο από κάθε στολίδι της life style κουλτούρας.
Οι πόρτες τους μπορεί να σφραγίστηκαν αλλά παρέμεινε ανεξίτηλο το στίγμα της διασκέδασης μιας άλλης εποχής: Αθεράπευτα ρομαντικής, αθώας, απενοχοποιημένης και μεγαλειώδους μέσα στην απλότητά της.
Έτος:
2017
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών- Πάντα Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη Έρευνα /Οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας /β’ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης Β’ κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης Ηχοληψία : Ξενοφώντας Κοντόπουλος Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης Μοντάζ: Χρήστος Γάκης Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Αγνή (Ερμηνεύτρια), Μαρία Αριστοπούλου (Κόρη Φίλωνος Αρία), Φώντας Βουγάς (Ηθοποιός- Κονφερασιέ), Κώστας Γεωργουσόπουλος (Κριτικός Θεάτρου), Μανώλης Δεστούνης (Ηθοποιός), Ελπίδα (Ερμηνεύτρια), Κρίστοφερ Έξαρχος (Ταχυδακτυλουργός), Μαρία Κανελοπούλου (Τραγούδι), Γιώργος Κατσαρός (Συνθέτης), Σταματίνα Κ. Κοκκινάκη (Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης), Μαίρη Κοτσώνη (Θαμώνας), Δημήτρης Μανιάτης (Δημοσιογράφος), Γιάννης Μπουρνέλης (Ηθοποιός), Μαριαλένα Οικονομίδου (Κόρη Γιώργου Οικονομίδη / Ερμηνεύτρια, Τραγουδοποιός), Δαυίδ Ναχμίας (Δημοσιογράφος- Μουσικός), Πασχάλης (Τραγουδιστής- Μουσικοσυνθέτης), Λιάνα Παπαδοπούλου (Θαμώνας), Θάνος Πολύδωρας (Ερμηνευτής), Μανώλης Τοπάλης (Ερμηνευτής), Γιώργος Τρομάρας (Λαϊκός Αθλητής), Ελευθέριος Σκιαδάς (Δημοσιογράφος /Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων), Κώστας Χατζής (Τραγουδιστής),Athens Swing Cats Dance Company