Η Χορτοφαγική Αθήνα
Πρώτη προβολή: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00, στην ΕΡΤ2
Στα άφθονα πλέον βίγκαν (vegan) και χορτοφαγικά στέκια της Αθήνας περιπλανιέται ο φακός του Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης στο επεισόδιο «Χορτοφαγική και βίγκαν Αθήνα». Μα πότε έγινε αυτή η «πράσινη» έκρηξη και η «πρωτεύουσα της σούβλας» μετατράπηκε σε μια ευρωπαϊκή πόλη άκρως φιλική στο βιγκανισμό και τους vegetarians;
Εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα σερβίρουν λιχουδιές αποκλειστικά από υλικά φυτικής προέλευσης, ενώ εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ διακινούν τυποποιημένα -και όχι μόνο- προϊόντα για όσους απέχουν από τις ζωικές πρώτες ύλες. Την ίδια στιγμή φεστιβάλ με χιλιάδες επισκέπτες προωθούν ιδέες, προτάσεις και ένα lifestyle που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων, προσπαθεί να φρενάρει την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρεται για το μέλλον του πλανήτη. Στο μεταξύ αυξάνονται και πληθύνονται οι σεφ, οι ακτιβιστές κι ακτιβίστριες, οι διαιτολόγοι, οι bloggers που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας.
Είναι μόδα που θα περάσει ή ήρθε για να μείνει; Πόσο ταιριάζει με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα; Ποιο ρόλο παίζει το διαδίκτυο στη διάδοση της plant-based διατροφής; Πόσα είδη χορτοφάγων υπάρχουν και πόσο ταυτίζεται η βίγκαν με την υγιεινή κουζίνα; Μπορούν τα παιδιά να υιοθετούν μια σκληρή χορτοφαγική δίαιτα και πόσα ζητήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βίγκαν γονείς; «Είναι μισάνθρωποι», «φωνακλάδες» και «έχουν πολλά νεύρα»: πώς και γιατί προέκυψαν τα στερεότυπα για τους βίγκαν και πόσο ισχύουν τελικά; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμη δίνουν οι διαλεχτοί καλεσμένοι και καλεσμένες του επεισοδίου, πολλοί εκ των οποίων αποκαλύπτουν στο κοινό ποια ήταν εκείνη η καθοριστική στιγμή στη ζωή τους που τους έκανε «να κόψουν μαχαίρι το κρέας».