Η πλατεία Αβησσυνίας

Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στις ελπίδες
Γεώργιος Δροσίνης (Ποιητής, Πεζογράφος)
Στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα μικρό οικοδομικό τετράγωνο, η ιστορία συναντά το παρόν και οι αναμνήσεις αναβιώνουν στοιβαγμένες σε βιτρίνες, πάγκους και ράφια. Η πλατεία Αβησσυνίας αποτελεί μια χρονοκάψουλα όπου «η νέα εκδοχή του παρόντος τροφοδοτείται από το παρελθόν».
Η έννοια του παζαριού και των μικρομάγαζων (που ορίζουν το αθηναϊκό εμπορικό κέντρο) εμφανίζονται από την Αρχαιότητα και διατηρούνται στην πορεία των χρόνων παρέα με τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, αποτελώντας, ωστόσο, αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής κουλτούρας. Απόδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πλατείας δεν είναι μόνο τα ιδιαίτερα αντικείμενα που σμίγουν στο παζάρι ενώνοντας την Ανατολή με την Δύση αλλά και το ίδιο της το όνομα που έλκει την καταγωγή του από την παρουσία και δράση των Αιθιόπων (κατοίκων της Αβησσυνίας) σε αυτό το ζωντανό κομμάτι του αστικού τοπίου.
Τα μικρομάγαζα, τα πολύχρωμα στολίδια, της πλατείας θεωρούνται πόλος έλξης για νεαρούς συλλέκτες, «μεγαλοκαρχαρίες», έμπειρους ανιχνευτές πολιτιστικών αντικειμένων, μεταπωλητές και απλούς περιπλανώμενους που αναζητούν με μανία χαμένους θησαυρούς! Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των παλαιοπωλείων, οι ιδιότυποι καταγραφείς της παλαιότερης και σύγχρονης ιστορίας, εκθέτουν με περηφάνια την πραμάτεια τους ενώνοντας διαφορετικούς κόσμους σε έναν τόπο που τους καλοδέχεται όλους! Ετερόκλητα αντικείμενα, αντίκες, σπάνια έργα τέχνης, βιβλία, δίσκοι βρίσκουν πάλι την χαμένη τους ζωή σε μια πολύχρωμη γιορτή που σε προσκαλεί να την ζήσεις απενοχοποιημένα είτε «ως νοσταλγός του παρελθόντος, είτε ως γλεντζές του παρόντος».
Έτος:
2018
Σενάριο/Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Συντελεστές:
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών- Πάντα Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη Έρευνα /Οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας /β’ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης Β’ Κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης Ηχοληψία : Ξενοφώντας Κοντόπουλος Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης Μοντάζ: Χρήστος Γάκης Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Αθηνόδωρος Αθανασόπουλος (Παλαιοπώλης), Γιάννης Γεωργίου – Κατσαρός (Παλαιοπώλης – Αντιπρόεδρος Σωματείου Παλαιοπωλών), Μωύς Γιουσουρούμ (Οικογένεια Γιουσουρούμ), Γιώργος Ζεβελάκης (Ερευνητής Λογοτεχνίας – Συλλέκτης), Παναγιώτης Κιούσης (Υποστράτηγος εν αποστρατεία), Άγγελος Κράλλης (Μουσικός – Εικαστικός), Σπύρος Κοτσοβός (Παλαιοπώλης), Σάκης Κουρουζίδης (Διευθυντής Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης), Καίτη Κουφονικόλα – Τούρου («Καφέ Αβησσυνία»), Θεοχάρης Κυδωνάκης (Συλλέκτης), Μανώλης Λυγιδάκης (Πρόεδρος Παλαιοπωλών), Σπύρος Μαγαλιός (Παλιατζής), Γιώργος Μιχάκης (Μουσικός), Γιώργος Παπαγιαννόπουλος (Αρχιτέκτων – Συγγραφέας), Άρτεμις Σκουμπουρδή (Ξεναγός – Αθηναιογράφος), Παύλος Τζάννης (Παλαιοπώλης), Πάνος Χαραλάμπους (Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών)