Τα φιλολογικά καφενεία
Δες το καντάντημα αυτής της πόλης, αυτής της χώρας: τα περισσότερα πνευματικά και καλλιτεχνικά στέκια έχουν γίνει τράπεζες.
(Δημήτρης Χριστοδούλου, ποιητής)
(Δημήτρης Χριστοδούλου, ποιητής)
Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θωμά Γκόρπα.
Τα τραπέζια τους είχαν φιλοξενήσει τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές, φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές συζητήσεις. Η πλάτη της καρέκλας τους την γλυκιά κούραση που έφερνε μαζί της η καλλιτεχνική έμπνευση. Ο καφές και τα υπέροχα γλυκά εδέσματα εύφραιναν τον ουρανίσκο και πλαισίωναν εξαιρετικά τη συντροφιά της παρέας που έγραφε ανεξίτηλα τη δική της ιστορία.
Στα «φιλολογικά» καφενεία της εποχής οι θαμώνες τους, σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, έβρισκαν ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου, ένα «απάγκιο» συντροφικότητας και έναν «ιερό χώρο» έκφρασης. Το πατάρι του Λουμίδη, το Μπραζίλιαν, το Ζόναρς, το Νέον, το Μπάγκειον καφενείο και αρκετά άλλα, γέμιζαν από ευωδιές και ιδιαίτερες παρουσίες όταν το χαρμάνι του καφέ έσμιγε με εκείνο των ανθρώπων. Πιστοί στον καφέ και στο ραντεβού τους που δινόταν σε ημερήσια διάταξη οι θαμώνες των φιλολογικών καφενείων τα σφράγισαν με την παρουσία τους προσδίδοντάς τους ένα ιδιαίτερο αέρα «κοσμοπολιτισμού» που έπνεε στην καρδιά της πόλης.
Συζητήσεις, στοχασμοί , φιλολογικές έριδες , ίντριγκες και φιλίες άνθισαν στα χρόνια λειτουργίας των καφέ της εποχής που ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη αισθητική τους. Οι συγκεκριμένοι χώροι απέκτησαν μια ειδική αξία αφού «συνδέθηκαν ευθέως με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την πνευματική ζωή γενικότερα».
Τα φιλολογικά καφενεία της παλιάς Αθήνας, έδωσαν τη θέση τους σε ταχυφαγεία, τράπεζες και πολυεθνικές .Μια πόλη που κατασπαράσει τις μνήμες της είναι αναπόφεκτό να χάσει και την ταυτότητα της για πάντα.Μέσα από το συμβολικής αξίας «Μπάγκειον ξενοδοχείο» αλλά και σημαίνοντα εναπομείναντα καλλιτεχνικά στέκια ο κόσμος των φιλολογικών καφενείων αναβιώνει επί της οθόνης.