Τα φιλολογικά καφενεία

Δες το καντάντημα αυτής της πόλης, αυτής της χώρας: τα περισσότερα πνευματικά και καλλιτεχνικά στέκια έχουν γίνει τράπεζες.
(Δημήτρης Χριστοδούλου, ποιητής)
Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θωμά Γκόρπα.
Τα τραπέζια τους είχαν φιλοξενήσει τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές, φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές συζητήσεις. Η πλάτη της καρέκλας τους την γλυκιά κούραση που έφερνε μαζί της η καλλιτεχνική έμπνευση. Ο καφές και τα υπέροχα γλυκά εδέσματα εύφραιναν τον ουρανίσκο και πλαισίωναν εξαιρετικά τη συντροφιά της παρέας που έγραφε ανεξίτηλα τη δική της ιστορία.
Στα «φιλολογικά» καφενεία της εποχής οι θαμώνες τους, σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, έβρισκαν ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου, ένα «απάγκιο» συντροφικότητας και έναν «ιερό χώρο» έκφρασης. Το πατάρι του Λουμίδη, το Μπραζίλιαν, το Ζόναρς, το Νέον, το Μπάγκειον καφενείο και αρκετά άλλα, γέμιζαν από ευωδιές και ιδιαίτερες παρουσίες όταν το χαρμάνι του καφέ έσμιγε με εκείνο των ανθρώπων. Πιστοί στον καφέ και στο ραντεβού τους που δινόταν σε ημερήσια διάταξη οι θαμώνες των φιλολογικών καφενείων τα σφράγισαν με την παρουσία τους προσδίδοντάς τους ένα ιδιαίτερο αέρα «κοσμοπολιτισμού» που έπνεε στην καρδιά της πόλης.
Συζητήσεις, στοχασμοί , φιλολογικές έριδες , ίντριγκες και φιλίες άνθισαν στα χρόνια λειτουργίας των καφέ της εποχής που ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη αισθητική τους. Οι συγκεκριμένοι χώροι απέκτησαν μια ειδική αξία αφού «συνδέθηκαν ευθέως με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την πνευματική ζωή γενικότερα».
Τα φιλολογικά καφενεία της παλιάς Αθήνας, έδωσαν τη θέση τους σε ταχυφαγεία, τράπεζες και πολυεθνικές .Μια πόλη που κατασπαράσει τις μνήμες της είναι αναπόφεκτό να χάσει και την ταυτότητα της για πάντα.Μέσα από το συμβολικής αξίας «Μπάγκειον ξενοδοχείο» αλλά και σημαίνοντα εναπομείναντα καλλιτεχνικά στέκια ο κόσμος των φιλολογικών καφενείων αναβιώνει επί της οθόνης.
Έτος:
2014
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Νίκος Τριανταφυλλίδης
Παραγωγή:
ΝΕΡΙΤ
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Συντελεστές:
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη Επεισόδιο : Τα φιλολογικά καφενεία Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης Τίτλοι Αρχής – Artwork: Γιώργος Βελισσάριος Μοντάζ: Νίκος Πάστρας Διεύθυνση Φωτογραφίας : Claudio Bolivar Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού Μια παραγωγή της ΝΕΡΙΤ Διάρκεια Επεισοδίου 50’
Συμμετέχουν:
Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ (ποιήτρια) , Αλεξάνδρα Αλεξανδράκη (κόρη του Κάρολου Ζωναρά) , Νάνος Βαλαωρίτης (ποιητής – συγγραφέας) ,Αναστάσης Βιστωνίτης (ποιητής – δοκιμιογράφος) ,Ηλίας Καφάογλου (δημοσιογράφος – συγγραφέας) ,Αχιλλέας Κυριακίδης (συγγραφέας – μεταφραστής) , Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας) , Γιάννης Παπακώστας (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ) ,Τάκης Σπετσιώτης (σκηνοθέτης – συγγραφέας) ,Κατερίνα Σχοινά (κριτικός – μεταφράστρια) , Τζούλια Τσιακίρη (εκδότρια) , Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης) , Δημήτρης Φύσσας (συγγραφέας) , Πάνος Χαραλάμπους (εικαστικός)