Το μπαρ κονσομασιόν

“Μπαρ κονσομασιόν: Είναι το σκοτάδι, τα περίεργα φώτα, οι γυναίκες, η μουσική, το ποτό, η νοσηρή ατμόσφαιρα και η γοητεία της.” Λόγια ενός θαμώνα των μπαρ κονσομασιόν
Το κονσομασιόν γίνεται ένας σημαντικός θεσμός στον λαϊκό μας πολιτισμό από τη δεκαετία του 60 και ιδίως την δεκαετία του 70 και έπειτα. Ως χώρος αποτελεί ένα ανεξερεύνητο πεδίο με το δικό του, ιδιαίτερο, τελετουργικό, τους άτυπους κώδικές του και τους άγραφους νόμους του.
Το 1994 η ανθρωπολόγος ερευνήτρια Λιόπη Αμπατζή, στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, αποφάσισε να εισβάλει στα άδυτα των μπαρ κονσομασιόν προκειμένου να καταγράψει συμπεριφορές, να εξετάσει τον «συσχετισμό δυνάμεων» που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δύο φύλα, και να ανακαλύψει το παιχνίδι της σεξουαλικότητας εντός ενός αμφιλεγόμενου «δοχείου κοινωνικότητας».
Εντός των μπαρ, το ποτό ορίζει το μέσο μιας «εγχρήματης» συναλλαγής, με τις γυναίκες να αναδεικνύονται σε «καταναλωτικά προϊόντα». Απόλυτο διακύβευμα: Η συναίνεση, η εξασφάλιση της παρέας και η επιβεβαίωση του άντρα κυνηγού που κατακτά την γυναίκα «τρόπαιο». Οι γυναίκες των μπαρ μετατρέπονται στους «γιατρούς της αντρικής μοναξιάς»: Είναι ντόμπρες, τίμιες και επιδίδονται μόνο στα κατά συνθήκη ψεύδη – απαραίτητα- για την «ανύψωση» του αντρικού ηθικού. Βγαίνουν στη βοσκή, λένε το «ποίημα», υποδύονται ρόλους, κρατούν μυστικά και ισορροπούν αριστοτεχνικά μεταξύ σωστού- λάθους, ηθικής και ανηθικότητας.
Ιδωμένα είτε ως ιδιότυπες «νησίδες αθωότητας» είτε ως αμαρτωλοί χώροι γυναικείας εκμετάλλευσης τα μπαρ κονσομασιόν μέσα στην αμφισημία της υπόστασής τους δεν προσφέρονται ούτε για δαιμονοποίηση, ούτε για εξιδανίκευση παρά για κοινωνιολογική παρατήρηση και σκέψη.
Έτος:
2014
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Νίκος Τριανταφυλλίδης
Παραγωγή:
ΝΕΡΙΤ
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Συντελεστές:
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη Επεισόδιο 5ο : Το μπαρ κονσομασιόν Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης Τίτλοι Αρχής – Artwork: Γιώργος Βελισσάριος Μοντάζ: Νίκος Πάστρας Διεύθυνση Φωτογραφίας : Claudio Bolivar Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού Μια παραγωγή της ΝΕΡΙΤ Διάρκεια Επεισοδίου 50’
Συμμετέχουν:
Λιόπη Αμπατζή (δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Λεωνίδας Οικονόμου (αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος), Ρούλα Στεργίου (επιχειρηματίας), Γιάννης Φλωρινιώτης (showman) καθώς και δύο θαμώνες των μπαρ κονσομασιόν.