Searching for Thule (σε εξέλιξη)

Δοκίμιο | Ελλάδα | Σε εξέλιξη | 74′

Βραβείο Talents Sarajevo Pack & Pitch Award

Στην προσπάθειά της να λύσει τον γρίφο της Ευρώπης, μια παθιασμένη μελετήτρια ανασυνθέτει το ταξίδι του αρχαίου Έλληνα ναυτικού
Πυθέα από τη Μασσαλία στη μυστηριώδη χώρα της Θούλης.

Συγγραφείς: Strecker, Alexander Strecker
Παραγωγός: Τάσος Κορωνάκης
Εταιρεία Παραγωγής: Laika Productions / Empty Square
Κατά προσέγγιση προϋπολογισμός: 500.000 ευρώ

Σύνοψη
Γύρω στο 300 π.Χ., ο αξιόλογος τυχοδιώκτης Πυθέας ξεκίνησε από την ελληνική αποικία της Μασσαλίας για να εξερευνήσει
τα παγωμένα, μυθικά και τρομακτικά εδάφη της βόρειας Ευρώπης. Το ταξίδι του Πυθέα, με αφετηρία τη Μεσόγειο Θάλασσα και φτάνει προς τη Βρετάνη, την Κορνουάλη, την Ουαλία, τη Σκωτία, τα νησιά Σέτλαντ και τα νησιά Φερόε ανιχνεύεται μέσα από μια συλλογή αρχείων ταινιών, αρχαιολογικών ερευνών και αποσπασμάτων από την

αρχαία λογοτεχνία. Τελικά, το ταξίδι φτάνει στη μυθική γη της Θούλης, στο τέλος της γης, στις μαύρες ακτές της Ισλανδίας και τους λιωμένους παγετώνες της Γροιλανδίας και του Βόρειου Πόλου. Καθώς ανατρέχουμε σε αυτό το ταξίδι στο παρόν μέσα από εικόνες της καθημερινής ζωής, των τοπίων, της ιστορίας, των μύθων και των μνημείων, το πολύπλοκο συνονθύλευμα που ονομάζεται Ευρώπη ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Αυτό το συνονθύλευμα συνδυάζεται με την επιθυμία για γνώση, εξερεύνηση και πολιτιστικές ανταλλαγές.
Αυτό το δοκίμιο-ταινία εμβαθύνει στην αναζήτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, την αρχαία κληρονομιά της ηπείρου και τη συνάντηση της Μεσογείου με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Δήλωση του Σκηνοθέτη
Η ιστορία του αρχαίου ταξιδιού του Πυθέα έχει ως κεντρικό θέμα την ερμηνεία του φυσικού κόσμου χρησιμοποιώντας την επιστήμη, το πείραμα και την παρατήρηση.
Τα θέματα της έρευνάς του είναι μεγάλου κινηματογραφικού ενδιαφέροντος: η Σελήνη, τα αστέρια, η αλλαγή των εποχών, οι αντιθέσεις στον καιρό μεταξύ του Βορρά και του Νότου, τις θάλασσες και τις παλίρροιες.

Στο χάρτη, η διαδρομή που ακολούθησε ο Πυθέας σχηματίζει ένα τόξο από το Μεσόγειο έως την Ισλανδία και αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που ονομάζουμε Ευρώπη, τόσο γεωγραφικά και ιστορικο-πολιτιστικά.

Η δομή της ταινίας και η προσέγγιση του μοντάζ λειτουργούν σαν ένα μωσαϊκό που σχηματίζει μια πολλαπλότητα που βρίσκεται σε διάλογο τόσο με τη φύση της Ευρώπης όσο και με το αποσπασματικό κείμενο του Πυθέα.
Διάσπαρτες οι εικόνες από μακρινά μέρη συνδέονται μεταξύ τους μέσω της επεξεργασίας και της αφήγησης, και είναι έτσι εμπλουτισμένο με νόημα και περιεχόμενο.

Το ταξίδι του Πυθέα μπορεί να εκληφθεί ως μεταφορά της πολυπολιτισμικότητας, τη συνεργασία των λαών και μια ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Σε αυτό το ταξίδι εμείς οι ίδιοι, εξερευνούμε πώς ζουν σήμερα οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές και πώς τα ίχνη του παρελθόντος εμπλέκονται με το παρόν.

Βιογραφία του σκηνοθέτη
Ο Γιάννης Καρπούζης είναι ένας καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα που ασχολείται με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο και είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Βασιλικής Ακαδημίας της Δανίας.
Ήταν βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Κινηματογραφιστή από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την ταινία δοκίμιο Νίκος Καρούζος: “Poems on the Tape Recorder”, μεταξύ άλλων βραβείων.

Το βιβλίο ποίησής του “Paper Time Has Run Out”, συμπεριλήφθηκε στη λίστα για το νεανικό λογοτεχνικό βραβείο του ελληνικού κράτους και έλαβε το νεανικό βραβείο από το περιοδικό Αναγνώστη.

Το φωτογραφικό του έργο Parallel Crisis έλαβε το βραβείο Descubrimientos από το PHotoEspana το 2015 και το βραβείο Portfolio Review Prize από το Athens Photo Festival το 2016.
Τα έργα του ερευνούν τομείς που σχετίζονται με την κοινωνική ανισορροπία, την πολιτική ταυτότητα και την αισθητική των μέσων ενημέρωσης.