ΤΕΙΧΗ

Μικρού μήκους | 21′ | Ελλάδα | 2023
Προβολές
“Αρχείο της επιθυμίας”: Π. Καβάφη, στο Νέο Μουσείο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Μάιος 2023)
46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Σεπτέμβριος 2023)
Το “Walls” του Χρήστου Σαρρή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική του εμπειρία από τη συνεργασία του με φυλακισμένα άτομα σε μια φυλακή της Νιγρίτας, όπου δίδαξε τα βασικά της κινηματογραφικής δημιουργίας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, ο Σαρρής τους έδωσε τα εργαλεία για να δημιουργήσουν μια ταινία που όχι μόνο θα μιλάει για τις δικές τους εμπειρίες, αλλά και θα έχει απήχηση στο κοινό σε όλο τον κόσμο, συζητώντας θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες. Το “Walls” είναι μια υπενθύμιση της δύναμης της αφήγησης και της ανθρώπινης ικανότητας να βρίσκεις ελπίδα και νόημα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ταινία συνοδεύεται από μια μουσική διασκευή του ποιήματος “Τείη” του Κ. Π. Καβάφη από τη Laura Jane Grace, υποψήφια για Emmy καλλιτέχνιδα, συγγραφέα, ακτιβίστρια, μουσικό και ιδρύτρια του αμερικανικού punk-rock συγκροτήματος Against Me!

Σύμφωνα με τα λόγια του Χρήστου Σαρρή, “Τα “Τείχη” είναι μια ταινία που προκαλεί σκέψεις και διαδραματίζεται μέσα στα όρια μιας φυλακής. Μέσα από τα μάτια των κρατουμένων, μας δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα θέματα της ελευθερίας, των ονείρων, της ελπίδας και της ανθρώπινης κατάστασης με τρόπο οδυνηρό και συγκινητικό. Η δυνατή μουσική διασκευή του ποιήματος του Καβάφη “Τείχη” από τη Laura Jane Grace προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο συναισθημάτων και βάθους στην ήδη συναρπαστική αφήγηση”.

Η ταινία “Τείχη” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους που εξερευνούν την κινηματογραφική δύναμη της γλώσσας του Κ. Π. Καβάφη, η οποία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ “Αρχείο της Επιθυμίας”: Ένα Φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μουσείο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2023.