Το Γυμναστήριο
«Το σώμα σου είναι ο ναός όπου η Φύση ζητά να τη λατρεύουν.»
Μαρκήσιος Ντε Σαντ, 1740-1814, Γάλλος συγγραφέας
Μαρκήσιος Ντε Σαντ, 1740-1814, Γάλλος συγγραφέας
Το καλλίγραμμο σώμα: Η αποθέωση του ωραίου. Η ευρρωστία. Ο κώδικας της ύψιστης αισθητικής. Το όχημα του ερωτισμού.
Οι απανταχού αθλούμενοι όλων των εποχών λατρεύουν το καλλίγραμμο σώμα των αρχαίων γλυπτών, εξιδανικεύουν τους υπερήρωες των κόμικς και αποθεώνουν τους ογκώδεις πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης που καταφέρνουν το άπιαστο και το θεωρητικά ασύλληπτο. Το γυμνασμένο σώμα τίθεται στο επίκεντρο της θέασης ενώ η κατάκτησή του λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός προσωπικού στοιχήματος που κερδίζεται με πόνο και ιδρώτα στους χώρους άθλησης.
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι χώροι αυτοί υπήρξαν κέντρα αυτό-διαμόρφωσης, προσωπικής εξέλιξης και ομαδικής επικοινωνίας. Από την αρένα, στο «σιδεράδικο» και από εκεί στα μαζικά και «εξειδικευμένα» κέντρα εκγύμνασης, τα γυμναστήρια όριζαν χώρους που εξέφραζαν όσο κανένας άλλος το ρεύμα, τις ανάγκες και τα πρότυπα της κάθε εποχής.
«Στο γυμναστήριο το άτομο επαναδιαπραγματεύεται και επανακαθορίζει την σχέση του με το σώμα του, τους γύρω του και την κοινωνία», αποτελώντας έναν απόλυτα αταξικό χώρο. Νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, νοικοκυρές και άνεργοι, φοιτητές, οικοδόμοι και γιατροί, μπράβοι και καθηγητές Πανεπιστημίων είναι όλοι ίσοι κάτω από την μπάρα!
Οι καθ΄όλα «ερωτογενείς» χώροι άθλησης, προάγουν την αλληλεγγύη, φέρνουν κοντά ετερόκλητους ανθρώπους και οικοδομούν σχέσεις ουσιαστικές δομημένες στον ιδρώτα, προσφέροντας στο άτομο μία μοναδική ευκαιρία: να υπερασπιστεί το κάλλος του.