Το σπίτι του ηθοποιού

«Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά»
(Άντον Τσέχωφ, συγγραφέας)
Ηθοποιοί: Οι μίμοι, οι άλλοτε αποσυνάγωγοι, οι θεατρίνοι, τα «περιπλανώμενα μπουλούκια». Είναι εκείνοι που ζουν πολλές ζωές χωρίς να πληρώνουν το τίμημα που η κάθε μια από αυτές κουβαλά μαζί της.
Για την συντηρητική ελληνική κοινωνία το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρούταν κατακριτέο. Μόλις την δεκαετία του 30 ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από το σχετικό αίτημα δέχεται να εκδώσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού. Έτσι, δημιουργούνται οι πρώτες σχολές Δραματικής Τέχνης και εκδίδεται αυτόματα το εισιτήριο στο όνειρο! Έκτοτε από το θεατρικό σανίδι, το κινηματογραφικό πανί και το τηλεοπτικό κουτί παρελαύνουν εκείνοι που «παίζουν την ζωή» και ζουν μέσα από την πιστή αναπαράσταση της.
Ελεύθερα πνεύματα που αντιτίθενται στα στερεότυπα και την αβεβαιότητα του επαγγέλματός τους, πιστοί υπηρέτες της Τέχνης, αφηγητές της λύπης, της χαράς, του δράματος, εκφραστές της λύτρωσης, εκπρόσωποι της κάθαρσης. Πολλοί από αυτούς συχνάζουν στο Σπίτι του Ηθοποιού, το δικό τους στέκι, το «στολίδι» της Αθήνας όπως το αποκαλούν οι γείτονες της Αλκαμένους. Εκεί στεγάζονται αναμνήσεις, εξομολογούνται ανείπωτα μυστικά, εκφράζονται προβληματισμοί, αγωνίες και γεννιούνται όνειρα καλλιτεχνικά. Αυτά που τρέφουν και νοηματοδοτούν την ύπαρξή ενός ηθοποιού.
Τραγούδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και συναισθηματικές μαζώξεις όλα χωράνε εδώ. Το Σπίτι του Ηθοποιού ορίζει ένα καλλιτεχνικό καταφύγιο, έναν τόπο συνάντησης, έναν χώρο που οι τοίχοι του εσωκλείουν μιαν ακαταμάχητη συναισθηματική ζεστασιά. Ένα σπίτι προσιτό σε ανοιχτές ψυχές.
Άνθρωποι της τέχνης, αγαπημένοι ηθοποιοί, αλλά και απλοί άνθρωποι θα μας ξεναγήσουν στο Σπίτι του Ηθοποιού με τις αληθινές και τρυφερές εξομολογήσεις τους.
Έτος:
2015
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΝΕΡΙΤ
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Συντελεστές:
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη Επεισόδιο : Το Σπίτι του Ηθοποιού Μουσική Σήματος: Blaine L. Reininger Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης Εκτέλεση Παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου Μοντάζ: Χρήστος Γάκης Διεύθυνση Φωτογραφίας : Claudio Bolivar Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη Μια παραγωγή της ΝΕΡΙΤ Διάρκεια Επεισοδίου 50’
Συμμετέχουν:
Άννα Αργυρού (μοδίστρα), Νίκος Βερλέκης (ηθοποιός), Κώστας Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου), Γιάννης Γούτης (ηθοποιός), Ιωάννα Διονυσοπούλου (παραγωγός), Μέλπω Ζαρόκωστα (ηθοποιός, συγγραφέας), Τζένη Ζαχαροπούλου (ηθοποιός – Ταμίας του Ιδρύματος “Το Σπίτι του Ηθοποιού”), Βασιλική Ζιάκα (ιδιωτική υπάλληλος), Δημήτρης Θεοφίλου (ιδιοκτήτης εστιατορίου), Κωνσταντίνα Καρούμπαλη (οικιακά), Πάντης Κούσης (ηθοποιός), Άλεξ Κρητικός (ηθοποιός), Σπύρος Μερκούρης (τέως Πρόεδρος του Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης), Νίκος Μπακογιάννης (Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος το Σπίτι του Ηθοποιού), , Τρύφων Παπουτσής (ηθοποιός Ιδρύματος“Το Σπίτι του Ηθοποιού”),– Γραμματέας ), Αλέκος Φασιανός (ζωγράφος), Καίτη Φίνου (ηθοποιός), Άννα Φόνσου (ηθοποιός-Πρόεδρος του Ιδρύματος“Το Σπίτι του Ηθοποιού”).