Mother (Σε εξέλιξη)

in development | ανθρώπινα δικαιώματα, επικαιρότητα | 75min | αναμενόμενη κυκλοφορία άνοιξη 2025

Η Ούλα πήγε στην Ουκρανία που βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση, για να πάρει το νεογέννητο παιδί της, που είχε γεννηθεί από μια άλλη γυναίκα. Στέκεται μπροστά στην υπαρξιακή της κρίση ως νέα μητέρα, σε μια χώρα που χιλιάδες νέες γυναίκες σκέφτονται να κυοφορήσουν ως πηγή χρημάτων.

 

Σύνοψη
Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παρένθετη μητρότητα, αλλά τα μωρά είναι τώρα εγκλωβισμένα σε εμπόλεμη ζώνη. Παιδιά από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κίνα περιμένουν να μετακινηθούν στους βιολογικούς τους γονείς.

Η Ούλα από την Ελλάδα, ταξιδεύει στο Τσερνίβτσι, για να πάρει τη Σαλώμη, το νεογέννητο μωρό της, που γεννήθηκε στη μήτρα μιας Ουκρανής κυρίας από το
Χάρκοβο. Η Ούλα, στην πραγματικότητα, παγιδεύεται στην Ουκρανία, λόγω γραφειοκρατικών υποχρεώσεων που δεν επέτρεψαν στη Σαλώμη να φύγει από την
χώρα, για δύο μήνες.

Συνειδητοποιεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου που ακολούθησε, απέκτησε ένα ζευγάρι δίδυμα μωρά με “σε vitro” γονιμοποίηση και ένα νεογέννητο κορίτσι, από παρένθετη μητέρα από την Ουκρανία.

Ο πόλεμος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ουκρανικής οικονομίας. Αλλά ένας βασικός κλάδος – η γέννηση μωρών μέσω παρένθετων μητέρων – συνεχίζει
μέσα στην επική διαμάχη. Γυναίκες από όλη τη χώρα, είναι πρόθυμες να κάνουν το ίδιο, να δωρίσουν το σώμα τους για οικονομικους λόγους.

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Γιάννης Μισουρίδης έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη του ντοκιμαντέρ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Οι ταινίες του έχουν διαγωνιστεί σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ (IDFA, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ζάγκρεμπ) και είχε πολλές συμμετοχές στο διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικό σημείωμα παραγωγού

Η Μαρίνα Δανέζη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα μαθηματικά και το θέατρο. Το έργο της περιστρέφεται γύρω από κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα, θίγοντας μειονότητες και υποκουλτούρες, ενώ ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς της εξερευνά τον αστικό ιστό και τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία.