Το ταξί

“Παιδιά της ρόδας είμαστε
νυχτώνει-ξημερώνει,
μας τρώει ο ήλιος κι η βροχή
απάνω στο τιμόνι”
(Τα παιδιά της ρόδας, Στίχοι- Μουσική: Γιώργος Μητσάκης, Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης)
Από την άμαξα στο αυτοκίνητο, οι άρχοντες (και αρχόντισσες) της ασφάλτου, δεν απουσίασαν ποτέ από τους δρόμους του αστικού τοπίου αλλά και της επαρχίας. Γενιές ταξιτζήδων ανατράφηκαν στο τιμόνι και βρέθηκαν να το κρατούν από τύχη, ανάγκη ή καθαρή επιλογή.
Πιστοί στο ραντεβού τους με το επιβατικό κοινό οι οδηγοί ταξί μετατρέπουν, μοιραία, το όχημά τους στο κατεξοχήν «κινούμενο στέκι». Το ταξίμετρο γράφει την ταρίφα, το κοντέρ αμέτρητα χιλιόμετρα ενώ οι οδηγοί καταγράφουν στην μνήμη τους αμέτρητες ιστορίες και περιστατικά από την επαφή τους με τους θαμώνες –επιβάτες. «Υπουργοί, εγκληματίες, γυναίκες ελευθέρων ηθών, φτωχοί, μεθυσμένοι, στριφνοί και χαρούμενοι» παρελαύνουν από το ταξί συνθέτοντας ένα πολύχρωμο ανθρώπινο γαϊτανάκι.
Οι ταξιτζήδες συντονίζουν τα μάτια, τα χέρια, τα αυτιά και τις αισθήσεις τους για να ικανοποιήσουν τον «πελάτη» ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που υποδύονται τους ρόλους του εναλλακτικού, οικονομικού ψυχολόγου, του πιστού φίλου και του συμπάσχοντα αγνώστου.
Οι οδηγοί ταξί ζουν στο πεζοδρόμιο, συμβιώνουν αρμονικά με το περιθώριο και επιβιώνουν στα φώτα και τις σκιές της πόλης. Εγκαταλείποντας για λίγο την κούρσα και τις πιάτσες, θα τους συναντήσει κανείς να πίνουν καφέ στο Σωματείο τους και να ανταλλάζουν απόψεις για τα πολιτικά, τα αθλητικά και τα βαθιά ανθρώπινα με τους συναδέλφους τους στο συνεργείο.
Οι «Πανεπιστημιακοί του δρόμου» λίγο πριν συγγράψουν ένα βιβλίο για τα μυστικά, τα «τυχερά» και τα ενδιαφέροντα στοιχεία του επαγγέλματός τους, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα.
Έτος:
2015
Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή:
ΝΕΡΙΤ
Εκτέλεση Παραγωγής:
Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού
Συντελεστές:
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη Επεισόδιο : Το ταξί Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη Μουσική Σήματος: Blaine L. Reininger Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης Εκτέλεση Παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου Μοντάζ: Χρήστος Γάκης Διεύθυνση Φωτογραφίας : Claudio Bolivar Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη Μια παραγωγή της ΝΕΡΙΤ Διάρκεια Επεισοδίου 50’
Συμμετέχουν:
Θανάσης Γκιώνης (οδηγός ταξί), Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Σ.Α.Τ.Α), Κωνσταντίνος Δήμος (Γενικός Γραμματέας Σ.Α.Τ.Α), Σοφία Καβαδάτου (ραδιοχειρίστρια- ασυρματίστρια Ράδιο Ταξί ΚΟΣΜΟΣ), Γιώργος Καπάτος (αυτοκινητιστής), Σεραφείμ Κασιδιάρης (Αντιπρόεδρος Σ.Α.Τ.Α), Δημοσθένης Κατσαρός (αυτοκινητιστής), Ιωάννης Κουντούρης (αυτοκινητιστής), Δήμητρα Λιώνη (αυτοκινητίστρια), Ευθύμιος Λυμπερόπουλος (πρόεδρος Σ.Α.Τ.Α), Τάσος Νικολάου (αυτοκινητιστής), Χάρης Πασχαλίδης (μέλος Δ.Σ Ράδιο Ταξί ΚΟΣΜΟΣ), Ιωάννης Σαμούχος (οδηγός Ταξί), Βασίλης Σιάσσος (δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Σ.Α.Τ.Α), Γεώργιος Σπυρόπουλος (Πρόεδρος Ραδιοταξί Αστέρα)